Home Tech Nejlepší kancelářský papír pro tisk: Od profesionálních dokumentů po fotografie

Nejlepší kancelářský papír pro tisk: Od profesionálních dokumentů po fotografie

by ona

Hledáte pro svou firmu ten správný kancelářský papír a etikety? Papír není jen základním prvkem tiskové technologie; jeho typ, gramáž a další charakteristiky zásadně ovlivňují kvalitu, trvanlivost, estetiku a náklady tisku. Výběr toho správného papíru vyžaduje zvážení mnoha faktorů, včetně typu tiskárny, účelu tisku a dostupného rozpočtu. V tomto článku vám nabídneme klíčové informace pro výběr ideálního kancelářského papíru pro vaši firmu nebo kancelář. Projdeme si různé typy a prozkoumáme, jaký mají vliv na kvalitu tisku, abyste mohli nakoupit výhodně.

Typy papíru a jejich použití

Xerografický papír do tiskárny: Někdy bývá nazýván také ofsetový papír. Tento typ běžného kancelářského papíru je nejčastěji používán v kancelářích pro tisk dokumentů, jako jsou zprávy, prezentace a smlouvy. Nabízí vyšší kvalitu a je dostupný v různých formátech a gramážích. Papír je nenatíraný a bezdřevý, má matný a hrubý povrch, který dobře absorbuje barvy. Speciální povrchové úpravy mohou zlepšit uchopení inkoustu a laserového toneru, což zvyšuje ostrost a čitelnost textu.

Bílý papír pro kopírování: Jedná se o nejlevnější variantu xerografického papíru, která je vhodná pro běžné kancelářské tiskové práce. Má nižší kvalitu a gramáž, je proto primárně určen pro interní dokumentaci a poznámky, kde není vyžadována vysoká kvalita tisku.

Fotopapír do tiskárny: Tento typ je určen pro tisk fotografií a obrazových materiálů. Fotopapíry mají speciální povlaky, které zvyšují lesk, kontrast a trvanlivost tisku. Jsou dostupné v různých povrchových úpravách od matných po vysoce lesklé, což umožňuje dosáhnout požadovaného vizuálního efektu. U fotopapíru je ale třeba počítat s vyšší cennou.

Křídový papír: Jde o hladký bezdřevý papír, který je na obou stranách pokryt křídovou vrstvou. Dělí se na lesklý a matný podle typu nátěru. Na matném křídovém papíru se tisková barva leskne, což vytváří kontrast, zatímco na lesklém křídovém papíru vynikne jas, kontrast a barvy obrazu. Tento typ papíru se běžně používá pro katalogy, brožury, magazíny a plakáty, ale najde uplatnění také u některých knih a podobně.

Speciální papíry: Zahrnují samolepící papíry do tiskárny, papíry pro vizitky, papíry pro plotr, tabelační papír, ekologické papíry a další specializované typy, jako jsou transparentní fólie nebo papíry pro umělecké tisky. Každý z nich je navržen s ohledem na specifické použití a může mít různé vlastnosti, například odolnost proti vodě, lepivost nebo schopnost rozkládání.

Vliv gramáže na kvalitu a použití tisku

Gramáž papíru, vyjádřená v gramech na metr čtvereční (g/m²), je ukazatelem jeho robustnosti a vhodnosti pro různé aplikace. Vyšší gramáže (například 120 g/m² a více) poskytují papíru větší pevnost a odolnost proti trhání, což je ideální pro tisk prezentací, obchodních karet nebo pohlednic. Naopak, nižší gramáže (80 g/m²) jsou typické pro běžné kancelářské papíry, které jsou vhodné pro vnitřní dokumentaci a poznámky.

Výběr papíru podle typu tiskárny

Aby měl tisk tu nejlepší možnou kvalitu, je třeba zvážit kompatibilitu papíru s tiskárnou. Inkoustové tiskárny vyžadují papíry s lepší absorpcí inkoustu, zatímco laserové tiskárny fungují lépe s papíry, které efektivně přenášejí toner. Speciální fotopapíry jsou navrženy tak, aby zvýraznily barvy a detaily, což je nezbytné pro fotografický tisk nejvyšší kvality.

Nakupujte výhodně v rámci náhradního plnění

Správný výběr papíru je nezbytný pro dosažení požadované kvality a efektivity tisku. Pro ty, kteří hledají spolehlivého dodavatele kancelářských potřeb, e-shop OPTIMIA nabízí širokou škálu produktů, které uspokojí potřeby jakékoliv firmy. Navíc, OPTIMIA umožňuje nákup v rámci náhradního plnění, které je započítáno už v ceně produktů, což pro podniky s více než 25 zaměstnanci představuje finančně výhodnou a praktickou cestu, jak splnit legislativní závazky. Nakupujte chytře a získejte kvalitní kancelářské potřeby s dodatečným benefitem.

Další články autora

Leave a Comment

Deník: Váš průvodce světem stylu, luxusu a kultury

Magazín, který vás chytne za srdce a inspiruje k tomu, abyste žili naplno? Pak je pro vás DENÍK tou pravou volbou. Tento prémiový lifestyle magazín přináší jedinečné čtení pro náročné čtenáře, kteří mají zájem o aktuální dění, kulturu, cestování, módu, gastronomii a další.


  • Získejte přehled o aktuálním dění v České republice i ve světě
  • Objevte nové kulturní zážitky
  • Nechte se inspirovat k cestování
  • Dopřejte si módní přehled
  • Vychutnejte si kulinářské speciality

2024 – All Right Reserved. Designed and Developed