Home Tech Pracujete na soustruhu? Víme, jak si usnadníte složité řezání závitů

Pracujete na soustruhu? Víme, jak si usnadníte složité řezání závitů

by ona

Ať už pracujete na konvenčním soustruhu, nebo obsluhujete moderní CNC zařízení, určitě si musíte dávat pozor na řezání závitů. Tento nelehký proces dokáže často potrápit i zkušené obráběče. Jak si s ním poradit o něco jistěji?

Volba vhodného druhu nástroje je základ

Jak asi víte, závit není pouze jeden. Nebavíme se pouze o různých variantách, jako je třeba metrický, Whitworthův nebo trubkový závit. Velké rozdíly se týkají i přesností, pevností, průchodnosti a dalších důležitých specifik jednotlivých šroubovic. Přesně proto vám k úspěšnému splnění zakázky nestačí pouze jeden závitník. Žádné univerzální spásné řešení zkrátka neexistuje. Vy potřebujete rovnou několik variant. Jakých?

Potřebujete vyřezat šroubovici do tenkostěnného nebo citlivého materiálu? Pak oceníte maticové závitníky, které při své práci podstatně méně (v porovnání s dalšími typy závitníků) namáhají obrobek. Za tento fakt vděčíme pomalu se rozšiřujícímu průměru náběhové části nástroje. Díky ní nenamáháte materiály ve velkých rázech. Do pevných materiálů volte spíše strojní závitníky, které vyřežou závit v průběhu jednoho chodu. Hodí se tak pro velkosériové zakázky, kdy čas hraje velkou roli.

Vyberte si správné a kvalitní nástroje

Posledním důležitým typem závitníkového trojlístku jsou tvářecí závitníky. Ty se používají pro realizaci vysoce pevných a přesných závitů. Během své práce totiž netvoří třísku, která by ovlivňovala dění uvnitř díry. Sháníte opravdu pořádné a odolné závitníky? Pak navštivte internetové stránky známého e-shopu Nastroje.cz, kde na vás čekají všechny normované kusy. Navíc si můžete objednat také soustružnické nože, vrtáky, upínací techniku, a dokonce i měřidla či třeba kalibry. Všechny potřeby obchod expeduje do druhého dne.

Další články autora

Leave a Comment

Deník: Váš průvodce světem stylu, luxusu a kultury

Magazín, který vás chytne za srdce a inspiruje k tomu, abyste žili naplno? Pak je pro vás DENÍK tou pravou volbou. Tento prémiový lifestyle magazín přináší jedinečné čtení pro náročné čtenáře, kteří mají zájem o aktuální dění, kulturu, cestování, módu, gastronomii a další.


  • Získejte přehled o aktuálním dění v České republice i ve světě
  • Objevte nové kulturní zážitky
  • Nechte se inspirovat k cestování
  • Dopřejte si módní přehled
  • Vychutnejte si kulinářské speciality

2024 – All Right Reserved. Designed and Developed